zupa duyniowa krem z dyni pestki dyni

Jak nie dać sie przeziębieniu?

Podziel się z innymi:

Układ immunologiczny to nasza tarcza obronna. Jego głównym zadaniem jest uniemożliwienie wnikania drobnoustrojów do organizmu i walka z nimi, jeśli już się to zdarzyło.

Istnieje wiele produktów żywnościowych, które mogą zwiększać siłę naszej odporności. Warto je znać i wprowadzić do diety po to, aby cieszyć się urokami jesieni i zimy bez ryzyka przeziębienia.

Jakie składniki odżywcze wspomagają odporność?

Kwasy Omega 3

ryba morska

 

Działają przeciwzapalnie i zwiększają aktywność białych krwinek pochłaniających bakterie. Najlepszymi źródłami Kwasów Omega 3

tłuste ryby morskie (np. łosoś, halibut, sardynka, makrela), tran z wątroby dorsza – Tak! Mama miała rację! I oleje roślinne, szczególnie olej lniany.

 

Witaminy i składniki mineralne na straży odporności!

Witamina A

 nazywana jest także retinolem, beta-karotenem, akseroftolem oraz prowitaminą A. Jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Jest niezbędna w procesie widzenia, ale dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega zakażeniom. Pomaga zwalczać bakterie i wirusy. Ma także dobry wpływ na wygładzanie i ujędrnianie skóry. Dzięki niej włosy i paznokcie wyglądają zdrowo. Witamina A jest również przeciwutleniaczem, co oznacza, że zwalcza wolne rodniki. Źródłem Witaminy A w Postaci beta-karotenu jest marchewka. To ta witamina utrzymuje dobrą kondycję błony śluzowej dróg oddechowych i utrudnia przenikanie zarazków do krwi.

Witamina D

Witamina D aktywuje układ odpornościowy. Bez niej dużo trudniej rozpocząć organizmowi walkę z chorobą. Warto sięgać po źródła witaminy D m.in. z ryby morskiej. Latem witamina D produkowana jest w naszej skórze przy pomocy promieni słonecznych. Od października do marca, gdy na niebie jest przewaga chmur, trzeba wprowadzić jej dodatkową suplementację.

Witamina C

Dzięki Witaminie C będziemy chorować rzadziej i krócej. Podczas infekcji i przeziębienia następuje zwiększona produkcja wolnych rodników. Witamina C jest potrzebna do produkcji glutationu – najsilniejszego przeciwutleniacza naszego organizmu. Dlatego spożywanie dużej ilości soku z dzikiej róży, cytrusów, aronii i kiszonek będzie bardzo dobrym pomysłem w okresie jesienno-zimowym. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, które bierze udział w produkcji białych krwinek. Natka pietruszki zawiera obydwa te składniki!

Cynk

Cynk jest mikroelementem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością mięśni i bierze udział w tworzeniu insuliny. Cynk umożliwia utrzymywanie optymalnego stężenia witaminy A we krwi i jej zużycia przez tkanki. Poprawia sprawność intelektualną, szczególnie u osób w podeszłym wieku. Uczestniczy w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek. Wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego.Spożywaj pestki dyni i jaja ze względu na dużą zawartość cynku, który hamuje rozmnażanie wirusów i działa przeciwzapalnie.

Selen

Selen jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z powodu niskiej zawartości selenu w polskich glebach zalecana jest jego stała suplementacja. Zarówno nadmiar selenu, jak i jego niedobór prowadzą do poważnych ubytków na zdrowiu. Dlatego przyjmując selen, należy stale monitorować jego stężenie we krwi. Selen posiada właściwości grzybobójcze i jest niezastąpiony w walce z wirusami i bakteriami, które już wtargnęły do naszego organizmu. Świetnym źródłem selenu są orzechy brazylijskie.

Owoce, szczególnie czerwone i czarne, zawierają polifenole i antocyjany – silne przeciwutleniacze.

Domowa apteczka w kuchni!

Rutyna

Jest popularnym składnikiem bioaktywnym wykorzystywanym w środkach farmakologicznych wspomagających odporność. Występuje w bardzo dużych ilościach w kaszy gryczanej oraz błonkach owoców cytrusowych.

Czosnek i miód to naturalne antybiotyki.

Ich rola jest nieoceniona, warto stawiać na nie w profilaktyce i leczeniu przeziębienia. Allicyna zawarta w czosnku po prostu niszczy wirusy, w miodzie znajdziemy bakteriobójczą inhibinę.

Co możesz zrobić, aby wzmocnić swoją odporność?

  • Herbatę wzbogać o imbir i cytrynę
  • Niech cytrusy stanowią jedną z pięciu porcji warzyw i owoców
  • Do porannej owsianki dorzuć pestki dyni i suszoną aronię
  • Przynajmniej raz w tygodniu jedz tłustą rybę morską
  • Rozważ codzienne przyjmowanie tranu lub oleju lnianego do sałatki
  • Wybieraj częściej kaszę gryczaną, jako dodatek węglowodanowy do obiadu

Tylko regularne dostarczanie tych składników pokarmowych, ma szanse wzmocnić odporność. Pamiętajcie o tym szczególnie teraz, gdy nasze organizmy są wystawione na ciężką próbę!

A Wy, jakie macie sposoby na poprawę swojej odporności?

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *