Układ immunologiczny to nasza tarcza obronna. Jego głównym zadaniem jest uniemożliwienie wnikania drobnoustrojów do organizmu i walka z nimi, jeśli już się to zdarzyło.
Istnieje wiele produktów żywnościowych, które mogą zwiększać siłę naszej odporności. Warto je znać i wprowadzić do diety po to, aby cieszyć się urokami jesieni i zimy bez ryzyka przeziębienia.
Jakie składniki odżywcze wspomagają odporność?
Kwasy Omega 3
Działają przeciwzapalnie i zwiększają aktywność białych krwinek pochłaniających bakterie. Najlepszymi źródłami Kwasów Omega 3
są tłuste ryby morskie (np. łosoś, halibut, sardynka, makrela), tran z wątroby dorsza – Tak! Mama miała rację! I oleje roślinne, szczególnie olej lniany.
Witaminy i składniki mineralne na straży odporności!
Witamina A
nazywana jest także retinolem, beta-karotenem, akseroftolem oraz prowitaminą A. Jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Jest niezbędna w procesie widzenia, ale dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega zakażeniom. Pomaga zwalczać bakterie i wirusy. Ma także dobry wpływ na wygładzanie i ujędrnianie skóry. Dzięki niej włosy i paznokcie wyglądają zdrowo. Witamina A jest również przeciwutleniaczem, co oznacza, że zwalcza wolne rodniki. Źródłem Witaminy A w Postaci beta-karotenu jest marchewka. To ta witamina utrzymuje dobrą kondycję błony śluzowej dróg oddechowych i utrudnia przenikanie zarazków do krwi.
Witamina D
Witamina D aktywuje układ odpornościowy. Bez niej dużo trudniej rozpocząć organizmowi walkę z chorobą. Warto sięgać po źródła witaminy D m.in. z ryby morskiej. Latem witamina D produkowana jest w naszej skórze przy pomocy promieni słonecznych. Od października do marca, gdy na niebie jest przewaga chmur, trzeba wprowadzić jej dodatkową suplementację.
Witamina C
Dzięki Witaminie C będziemy chorować rzadziej i krócej. Podczas infekcji i przeziębienia następuje zwiększona produkcja wolnych rodników. Witamina C jest potrzebna do produkcji glutationu – najsilniejszego przeciwutleniacza naszego organizmu. Dlatego spożywanie dużej ilości soku z dzikiej róży, cytrusów, aronii i kiszonek będzie bardzo dobrym pomysłem w okresie jesienno-zimowym. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, które bierze udział w produkcji białych krwinek. Natka pietruszki zawiera obydwa te składniki!
Cynk
Cynk jest mikroelementem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością mięśni i bierze udział w tworzeniu insuliny. Cynk umożliwia utrzymywanie optymalnego stężenia witaminy A we krwi i jej zużycia przez tkanki. Poprawia sprawność intelektualną, szczególnie u osób w podeszłym wieku. Uczestniczy w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek. Wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego.Spożywaj pestki dyni i jaja ze względu na dużą zawartość cynku, który hamuje rozmnażanie wirusów i działa przeciwzapalnie.
Selen
Selen jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z powodu niskiej zawartości selenu w polskich glebach zalecana jest jego stała suplementacja. Zarówno nadmiar selenu, jak i jego niedobór prowadzą do poważnych ubytków na zdrowiu. Dlatego przyjmując selen, należy stale monitorować jego stężenie we krwi. Selen posiada właściwości grzybobójcze i jest niezastąpiony w walce z wirusami i bakteriami, które już wtargnęły do naszego organizmu. Świetnym źródłem selenu są orzechy brazylijskie.
Owoce, szczególnie czerwone i czarne, zawierają polifenole i antocyjany – silne przeciwutleniacze.
Domowa apteczka w kuchni!
Rutyna
Jest popularnym składnikiem bioaktywnym wykorzystywanym w środkach farmakologicznych wspomagających odporność. Występuje w bardzo dużych ilościach w kaszy gryczanej oraz błonkach owoców cytrusowych.
Czosnek i miód to naturalne antybiotyki.
Ich rola jest nieoceniona, warto stawiać na nie w profilaktyce i leczeniu przeziębienia. Allicyna zawarta w czosnku po prostu niszczy wirusy, w miodzie znajdziemy bakteriobójczą inhibinę.
Co możesz zrobić, aby wzmocnić swoją odporność?
- Herbatę wzbogać o imbir i cytrynę
- Niech cytrusy stanowią jedną z pięciu porcji warzyw i owoców
- Do porannej owsianki dorzuć pestki dyni i suszoną aronię
- Przynajmniej raz w tygodniu jedz tłustą rybę morską
- Rozważ codzienne przyjmowanie tranu lub oleju lnianego do sałatki
- Wybieraj częściej kaszę gryczaną, jako dodatek węglowodanowy do obiadu
Tylko regularne dostarczanie tych składników pokarmowych, ma szanse wzmocnić odporność. Pamiętajcie o tym szczególnie teraz, gdy nasze organizmy są wystawione na ciężką próbę!
A Wy, jakie macie sposoby na poprawę swojej odporności?