podstawy zdrowego jedzeniaZbilansowana dieta to plan żywienia dostarczający organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, których potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Połączenie regularnej aktywności fizycznej wraz ze zbilansowaną dietą może pomóc zmniejszyć ryzyko wielu chorób, takich jak otyłość, choroby układu krążenia, cukrzyca, nadciśnienie czy nowotwory. Zgodnie z ideą zbilansowanego żywienia w codziennym jadłospisie należy uwzględnić produkty z pełnego ziarna i chude białko, orzechy i rośliny strączkowe. A spora część dziennych kalorii powinna pochodzić z owoców i warzyw.

Jak odpowiednio dobrana dieta wpływa na nasz organizm:

W dzisiejszych czasach zdrowe nawyki żywieniowe kojarzą się z ogromem wyrzeczeń, restrykcji, bardzo często ze skrajnymi głodówkami – Nic bardziej mylnego! Dodatkowo korzyści wynikające ze stosowania zasad są ogromne:

  • Redukuje ryzyko wystąpienia cukrzycy, oraz reguluje gospodarkę cukrow
  • Obniża poziom niezdrowego cholesterolu LDL i normuje ciśnienie krwi, co minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • Poprawia cerę oraz stan skóry, co przekłada się na układ odpornościowy oraz poprawia atrakcyjność.
  • Utrzymuje poziom masy ciała na zdrowym poziomie, co ma wpływ na zdrowie serca oraz stawów.

Zasady zbilansowanej diety

  • Nawadniaj się

Pij według potrzeb. Pamiętaj, że herbata, kawa i soki nie zastępują wody, szczególnie te ostatnie powinniśmy wyeliminować, bądź ograniczyć do minimum. Nie wspominając o napojach słodzonych. Ciało potrzebuje co najmniej 30– 35 ml płynów na 1 kg masy ciała dziennie. Żeby ułatwić obliczenia przyjmuje się, dzienną kaloryczność zamieniamy na mililitry i dodajemy 500. Dla przykłady jedząc 2000 kcal, powinniśmy wypić przynajmniej 2500 ml wody!

  • Unikaj produktów wysoko przetworzonych

Unikaj, produktów typu fast food. Słodyczy i słonych przekąsek. Są to wysoko przetworzone rzeczy, posiadające tłuszcze typu trans, bardzo dużo soli i słabej jakości węglowodany. Zamiast tego zasmakuj się w orzechach, owocach, nasionach i roślinach strączkowych – które są bogate w witaminy, minerały i błonnik.

  • Białko na pierwszym miejscu

Nie zapomnij o dobrej jakości produktach białkowych. Białko jest dla nas najważniejszym makroelementem. Jest ono źródłem aminokwasów, które organizm potrzebuje do budowy tkanki mięśniowej, wymiany przestarzałych komórek. Białko ma wysoki próg sytości, dzieki czemu dłużej czujemy efekt najedzenia. Polecane produkty białkowe to między innymi: różne rodzaje mięsa, ryby, kalmary, krewetki, niektóre rośliny strączkowe, jajka i twarożek.

  • Stawiajcie na zdrowe tłuszcze roślinne

Oliwa, oleje z pestek i nasion (i same pestki i nasiona), tłuszcze z awokado i orzechów. Wybieraj także zdrowe tłuszcze zwierzęce pochodzące z ryb morskich. Pilnuj również ilości tych składników w Waszej diecie, pamiętając, że w nadmiarze wszystko szkodzi. Jeśli będziecie podchodzić do swojej diety odpowiedzialnie, tłuszcze powinny przynieść Wam same korzyści.

  • Jedz sezonowo

Sezonowe potrawy są gwarancją różnorodności, świeżości i pełni smaku – w zależności od pory roku. Daje nam to też szeroki wachlarz możliwości smakowych przez cały rok. Dodatkowo są to produkty pełnowartościowe. Owoce i warzywa sprowadzane z daleka lub uprawiane w szklarniach tracą swoje wartości ze względu na środki użyte do zabezpieczenia w transporcie czy długotrwałe przechowywanie.

  • Jedz różne potrawy.

Jedz różnorodne potrawy, aby uzyskać wszystkie składniki odżywcze, które są ważne dla ogólnego stanu zdrowia. Nie głoduj. Zjedz 3 główne posiłki w ciągu dnia i jedz zdrowe przekąski, jeśli nadal jesteś głodny. Pamiętaj, że na talerzu musi być kolorowo. Kolor to antyoksydanty, dbaj o swoje ciało nie tylko od zewnątrz, ale też od wewnątrz. Pamiętaj, że to skąd pochodzą kalorie, jest bardzo ważne dla Twojego zdrowia i samopoczucia.