Kawa powoduje odwodnienie organizmu? Nie pij tyle kawy, bo się odwodnisz – ciągle to słyszymy. Szczególnie osoby, które starają się zdrowo odżywać. Nic bardziej mylnego! A naukowo brzmi to tak: Najnowsze dowody naukowe potwierdzają, że umiarkowane spożywanie napojów zawierających kofeinę, w tym kawy, nie prowadzi do odwodnienia.

Właściwości kawy

Kawa jest stosowana w wielu kulturach od bardzo dawna. Ma wiele właściwości i zastosowań, nie tylko jako wyjątkowy napój. Oto kilka najważniejszych aspektów zdrowotnych kawy – potwierdzonych naukowo!

Kawa – źródło kofeiny

Kofeina jest najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy, który determinuje jej właściwości lecznicze. Kofeina znalazła zastosowanie w preparatach przeciwmigrenowych, przeciwastmatycznych, przeciwbólowych, pobudzających

Kawa – właściwości przeciwnowotworowe

Kawa jest także źródłem cennych antyoksydantów – kwasów chlorogenowego i kawowego, które nie tylko neutralizują wolne rodniki tlenowe w organizmie i usprawniają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn, ale dodatkowo usprawniają mechanizmy obronne organizmu. Naukowcy twierdzą, że dzięki właściwościom antyoksydanty mogą chronić przed uszkodzeniami materiał genetyczny w komórkach i tym samym chronić przed niektórymi chorobami nowotworowymi. Niedawno dowiedziono, że poziom tych cennych przeciwutleniaczy w kawie znacznie wzrasta podczas procesu palenia jej ziaren.

Uczeni z University of Southampton wykazali, że picie kawy znacznie zmniejsza ryzyko zachorowań na raka wątroby. Zwiększenie spożycia kawy o jedną filiżankę dziennie miało związek ze zmniejszeniem ryzyka raka o 20 proc[1]

Kawa poprawia pamięć i koncentrację

Obecność w ziarnach kawy kofeina, teofilina i teobromina oddziaływają na centralny układ nerwowy, przyśpieszając przepływ impulsów w mózgu, czyli procesy myślowe. Działają więc pobudzająco na umysł, zwiększa pamięć krótkotrwałą i ułatwia koncentrację.

Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy tupu 2

Kawa może zmniejszyć ryzyko zachorowań i rozwoju cukrzycy typu II. Do takiego wniosku doszli naukowców z National Institute for Public Health and the Environment,, które zostały opublikowane w piśmie „Lancet”. Wśród badanych pijących powyżej 7 filiżanek dziennie, w porównaniu z 2 filiżankami dziennie ryzyko to ulega redukcji nawet o 50%.

Kawa wspomaga odchudzanie

Może sama kawa nie ma właściwości pobudzających metabolizm. Jednak Kofeina zawarta w kawie przyśpiesza przemiany metaboliczne w organizmie, a szczególnie spalanie tłuszczów. Dlatego stała się jednym z pożądanych składników preparatów ułatwiających zrzucenie nadwagi.

Kawa wypłukuje magnez z organizmu?

Powszechnie uważa się, że kawa wypłukuje magnez z organizmu. Owszem, po spożyciu kawy następuje nieco zwiększone wydalanie magnezu z moczem, które utrzymuje się przez kilka godzin. Kofeina zawarta w kawie doprowadza do utraty magnezu w ilości kilku mg na dobę. Jednak kawa jest źródłem nie tylko kofeiny, lecz także właśnie magnezu. Warto jednak wiedzieć, że filiżanka kawy dostarcza więcej magnezu niż wypłukuje z organizmu. Choć przeciętna filiżanka kawy pokrywa zapotrzebowanie na ten pierwiastek w ok 5%. [2]

Czy kawa jest moczopędna

Związek kawy z odwodnieniem był wielokrotnie poddawany badaniom. Badano, co dzieje, gdy tzw. populacja ogólna pije kawę, a co gdy piją ją osoby aktywne fizycznie.
I co stwierdzono ? Choć kofeina ma nieznaczne i krótkotrwałe działanie moczopędne, nie jest ono wystarczająco silne, aby przeważyć korzyści wynikające z dostarczenia organizmowi płynów poprzez picie kawy. Stwierdzono, że wypicie więcej niż 3 filiżanki kawy w ciągu doby, może krótkotrwale stymulować wydalanie moczu – UWAGA! U osób, które nie spożywały kofeiny przez wiele dni bądź tygodni. Także jeżeli pijesz „małą czarną” codziennie nie ma mowy o stymulacji wydalania moczu!

Także z czystym sumieniem możecie pozwolić sobie na filiżankę kawy, czy dwie w ciągu dnia i liczyć je do bilansu wypitych płynów!

Na koniec pamiętajmy, że to nie produkt, a jego ilość jest dla nas szkodliwa.

[1] Drinking more coffee could reduce liver cancer risk, suggests study, https://www.southampton.ac.uk/news/2017/05/coffee-liver-study.page

[2] 5. Jarosz M., Wierzejska R., Picie kawy a ryzyko cukrzycy typu 2. optymistyczne doniesienia naukowe, „Przegląd Epidemiologiczny” 2012, nr 66.